Miód z lasu?

miód leśny malinowyWiększości z nas miód kojarzy się z lasem oraz niedźwiedziami. Rzadko kiedy zdajemy sobie jednak sprawę z tego, że na sklepowych półkach możemy odnaleźć prawdziwy leśny miód. Czym on jednak jest, z jakiego nektaru powstaje i jakie ma właściwości?

Specjalne pszczoły?

Miód leśny wbrew pozorom nie jest tworzony przez jakiś specjalny szczep pszczół, a po prostu przez dzikie odmiany roślin, rosnące między innymi w lasach. Miód leśny powstaje z nektaru między innymi jeżyn, dzikich malin, czy kruszyny i rumianku – wszystkiego, co można znaleźć w lasach i okolicach. Jednym z zagłębi w naszym kraju, gdzie produkowany jest tego typu miód na większą skalę, jest Świętokrzyski Park Narodowy i jego okolice. To właśnie między innymi tutaj powstają miody sprzedawane w całej Europie!

Smak i aromat!

Miód leśny to przede wszystkim delikatny smak, który łączy się z miodowym posmakiem na języku. Jeżeli dodamy do tego intensywny kolor oraz leśny aromat dostaniemy obraz miodu, który bardzo różni się od tradycyjnych miodów wielokwiatowych czy lipowych. Co prawda miód leśny nie każdemu smakuje, jednak jest to wynikiem jedynie indywidualnych preferencji oraz upodobań.

Podsumowując warto wspomnieć jeszcze o wielu pozytywnych właściwościach tego typu miodu – począwszy od poprawy samopoczucia, aż po wpływ na układ nerwowy.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zioła i produkty naturalne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz