Jak parzyć Catuabę?

catuaba do zaparzaniaParzenie herbaty to sztuka, której można się nauczyć. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy z tego, że sposób przygotowania pewnych płynów wpływa nie tylko na ich smak, ale również i właściwości. Dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy zamierzamy przygotować dla siebie ziołowy napar. Jeśli więc interesuje nas przygotowanie gorących napojów z catuaby, powinniśmy dowiedzieć się, jak zrobić to prawidłowo.

Catuaba najczęściej parzona jest podobnie jak zwykła herbata. Jedną łyżeczkę kory drzewnej zalewamy jedną filiżanką gorącej wody (150 ml). Tak przygotowany płyn parzymy przez ok. pięć minut. Możemy również gotować napar przez pięć minut, a później zostawić go na kilkanaście minut do ostygnięcia i przecedzić. Jeśli nie odpowiada nam prosty smak ziół, możemy dodać do naparu odrobinę miodu lub plastry cytryny. Zyska on wtedy niepowtarzalny aromat i zadowoli nasze kubki smakowe.

Catuaba w pięknym stylu wkroczyła na rynek ziołolecznictwa. Jednak pamiętajmy, aby nie ufać ziołom bezgranicznie. Jeśli decydujemy się je regularnie spożywać, musimy stale sprawdzać przy tym reakcje własnego organizmu. To on szybko podpowie nam, jeśli wybrane przez nas zioła zaczną na nas działać niekorzystnie lub nieprawidłowo.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zioła i produkty naturalne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz