Parzenie yerba mate

tykwa z yerba mateOstrokrzew Paragwajski to drzewo uważane za zioło. Po jego zmieleniu i zaparzeniu podaje się je jako napar o wielu właściwościach zdrowotnych. Do właściwości yerba mate możemy zaliczyć m.in. wspieranie pracy nerek, żył i jelit, yerba mate uważane jest także za zioło antyrakowe, choć nie zostało to w pełni udowodnione. Jakie cechy charakterystyczne ma ostrokrzew paragwajski? Otóż ma swoisty mocny zapach, który nie wietrzeje. Drzewo to nawet po wielu latach i wyschnięciu nie traci naturalnego koloru, jakim jest intensywna zieleń.

Sklep z yerba mate to miejsce, gdzie prócz różnych gatunków tego napoju spotkać można również wszystkie potrzebne do jego parzenia naczynia. Zwyczajowy sposób picia tego naparu przypomina rytuał związany z paleniem fajki pokoju. Spowodowane to jest ważną rolą jaką spełnia sprzęt używany do sporządzania napoju. Fifka fajki powinna być rzeźbiona i wykonana z drewna, zaś naczyńko do mate dobrze by było wykonane ze specjalnego gatunku drzewa.

Sposób parzenia tego napoju polega na wsypaniu siekanych łodyżek i liście  do cybucha, następnie wkręca się w nie metalową rurkę (bombillę), przez którą napar będzie pity. Na końcu rurki znajduje się sitko, zabezpieczające przed przedostaniem się do rurki fusów. Do tak przygotowanego cybucha wlewa się  trochę gorącej wody i czeka, następnie dolewa się trochę wody lecz już nie gorącej. Według tradycji zalewanie fusów wrzątkiem powoduje utratę właściwości naparu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Herbaty i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz