Coraz większą popularnością w naszym kraju cieszy się zakup kawy ziarnistej. Polacy doceniają jej wyjątkowy aromat i smak, nieporównywalny z dużo wcześniej zmieloną kawą.
Warto jednak wiedzieć, jak grubo mielić zakupioną kawę. Przede wszystkim, ziarna zmielone na grubo będą potrzebne do parzenia w prasce francuskiej oraz ekspresie przelewowym. Zaparzanie za pośrednictwem tych urządzeń polega na rozdzieleniu fusów i wody poprzez działanie różnorodnych filtrów. Grubo zmielona kawa nie zatyka porów filtrów, dzięki czemu możemy się cieszyć smaczną i szybko zaparzoną kawą.
Średnio zmielone ziarna wskazane są przy popularnych kawiarkach czy kafeteriach. Występuje w nich już pewne ciśnienie, które przeciska wodę przez zmieloną i nasypaną na sitko kawę. Uzyskany w ten sposób napar jest mocno aromatyczny i mocny.
Kawa ziarnista zmielona najdrobniej przeznaczona jest do ekspresów ciśnieniowych, w których w krótkim czasie stosunkowo niewielka ilość wody jest przepuszczana pod dużym ciśnieniem przez filtr z kawą. Tutaj naprawdę ma znaczenie, jak drobno będzie zmielona nasza kawa i najbardziej sprawdzają się młynki, które jednocześnie odmierzają odpowiednią ilość kawy na konkretną ilość filiżanek. W ten sposób mamy pewność, że zaparzony napój jest wykonany zgodnie ze wszystkimi prawidłami sztuki baristycznej.