Właściwości mleka owsianego

Owies jest zbożem o wyjątkowych właściwościach.  Skład owsa powoduje, że pozytywnie wpływa na nasz organizm. Przetwory z owsa powinny być włączone do codziennej diety.

Mleko owsiane

mleko owsiane w kartonieMleko owsiane to jeszcze mało znany i popularny produkt.  Doceniany jest przede wszystkim przez osoby nietolerujące laktozę i uczulone na soję. Tymczasem mleko owsiane ma ogromne właściwości odżywcze i zdrowotne. Zawiera w swoim składzie 10 minerałów i 15 witamin, jest bogate w błonnik, kwas foliowy. Nie zawiera laktozy i cholesterolu. W porównaniu z mlekiem krowim zawiera mniej tłuszczu, jest rzadsze i smaczniejsze.

Doskonale wpływa na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, zapobiega rozwojowi komórek nowotworowych, skutecznie zwalcza anemię (duża zawartość żelaza), zapobiega chorobom serca, udarom.

Nie jest wskazane dla osób chorych na celiakię. Co prawda nie zawiera glutenu, ale znajdująca się w składzie avenina może dawać objawy ze strony układu pokarmowego.

Zastosowanie mleka owsianego

Mleko owsiane może być spożywane jako samodzielny napój lub stanowić bazę do przyrządzania różnych napojów mlecznych, zup. Doskonale sprawdza się także w gotowaniu i pieczeniu. Może służyć jako dodatek do ciast i ciasteczek.

Śniadanie przygotowane z mleka owsianego z dodatkiem płatków śniadaniowych lub musli dostarczy energii na wiele godzin.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mleka roślinne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz