Rodzaje białej herbaty

picie kawyHerbata biała, uznawana za jedną z najszlachetniejszych, najdelikatniejszych, ale i również najdroższych herbat na świecie. W swojej oryginalnej formie oczywiście możemy ją za taką uznawać, gdyż to właśnie ona wśród wielu gatunków herbat, jest herbatą najmniej przetworzoną i wyprodukowaną z młodych, jeszcze nierozwiniętych listków herbacianych.

Najdroższą odmianą herbaty białej jest Bai Hao Jin Zhen, której biała herbata zawdzięcza swoją nazwę. Młode pączki, z których jest ona produkowana, pokryte są drobnymi włoskami w kolorze srebrnym. Nie zawiera listków drzewa herbacianego, a jedynie jego pąki.

Kolejną odmianą białej herbaty jest lekko sfermentowana Pai Mu Tan. W mieszance znajdziemy tu zarówno pąki, jak i drobne listki, które w sposób naturalny zostały poddane lekkiemu procesowi fermentacyjnemu. Zostaje on zahamowany przez wysoką temperaturą. Po wysuszeniu herbata jest gotowa do użytku. Białej herbaty nie poddaje się żadnej dodatkowej obróbce.

Bardzo popularną i znaną odmianą herbaty jest Jaśminowa Smocza Perła. Aromatyzowana, podczas procesu suszenia, świeżymi kwiatami jaśminu, który pod koniec suszenia jest z mieszanki usuwany.

Ciekawą odmianą wykorzystującą mieszankę białej herbaty są herbaty artystycznej. Specjalnie uelastyczniane duże pąki „rozkwitają” podczas procesu zaparzania.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Herbaty i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz