Mleko migdałowe – dlaczego tak zdrowe?

mleko_migdaloweW naszej codziennej diecie od całych już wieków powszechnie występuje tradycyjne mleko krowie. Od długiego czasu trwa jednak zażarta dyskusja na temat tego, czy faktycznie jest ono tak zdrowe jak zwykle uważamy – niektóre badania pokazują bowiem, że regularne spożywanie go może być nawet niebezpieczne dla naszego organizmu. Z tego też powodu warto zainteresować się dostępnymi obecnie alternatywami – przede wszystkim mlekiem migdałowym. Ma ono do zaoferowania równie doskonałe walory smakowe, a jednocześnie zdaniem specjalistów jest o wiele zdrowsze od tego tradycyjnego.

Mleko migdałowe ma nieco inny skład niż krowie; nie zawiera przede wszystkim składników, które zdaniem niektórych lekarzy odpowiedzialne są za rozwój chorób serca. W jego składzie znajdziemy ponadto wiele cennych dla nas elementów, takich jak witaminy: E, PP i B, a także cenne minerały – między innymi fosfor, magnez, wapń i żelazo. Z oczywistych względów będzie ono doskonałą propozycją również dla osób, które nie tolerują laktozy. Co więcej, takie mleko można bez problemów przygotować w domowych warunkach – potrzebne są głównie migdały i zwykła woda. Warto zainteresować się tym produktem nieco bliżej, bowiem może on być doskonałą alternatywą dla tradycyjnego mleka krowiego.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz