Miód lawendowy – jego kojące właściwości

lawerndowyCudotwórcze właściwości złoto barwnego eliksiru, znane były już w średniowieczu. Istnieje wiele odmian miodu, jednak szczególnie godny uwagi, jest ten, pochodzący z kwiatów lawendy. Te pastelowo-niebieskofioletowe kwiaty, są źródłem nektaru, dzięki czemu roślina ta uchodzi za niezwykle miododajną, bowiem w rezultacie otrzymuje się niezwykle aromatyczny miód, o jasnokremowej barwie, który dzięki swoim leczniczym właściwościom sprawdza się zarówno w kosmetyce jak i apiterapii. Jednak o ile w regionach basenu Śródziemnomorskiego, lawenda jest bardzo popularna, to na terenach Europy Środkowej, ze względu na niekorzystny klimat, niezwykle efektowne plantacje są rzadkością. Dlatego też w Polsce miody lawendowe są trudno dostępne, są więc kosztownym surowcem.

Miód lawendowy posiada w swoim składzie nie tylko cukier, ale także olejki eteryczne. Za sprawą który, ten złoty płyn idealnie sprawdzi się w leczeniu oraz łagodzeniu objawów przeziębienia, grypy oraz innych schorzeń górnego układu oddechowego. Kuracje, których podstawą jest miód lawendowy stosuje się również w przypadku dolegliwości serca, układu trawiennego, co ciekawe w stosowaniu zewnętrznym miód ten zmniejsza wszelkiego rodzaju obrzęki spowodowane użądleniami, alergią.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz