Miód gryczany – zdrowotne właściwości

Miód jest znany ze swoich niezwykłych właściwości – już w starożytności umieszczano go w misach w grobowcach faraonów. Dziś chętnie sięgamy po niego zarówno z powodu smaku jak i korzystnego wpływu na zdrowie.

Zdrowotne właściwości miodu gryczanego

gryczany miódJedną z najbardziej wartościowych odmian miodu jest miód gryczany, który wyróżnia charakterystyczna, ciemnobrązowa barwa oraz niezwykle intensywny zapach, którego źródłem są dojrzałe kwiaty gryki. Ten rodzaj miodu dobrze wpływa na poprawę zdrowia – jego główną zaletą jest zawartość rutyny, która uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne. Gryczany miód jest zatem polecany zwłaszcza osobom starszym, które często zmagają się z dolegliwościami ze strony układu krwionośnego. Warto po niego sięgnąć, jeśli chcemy wzmocnić mięśnie sercowe i dłużej cieszyć się dobrym zdrowiem.

Inną cenioną właściwością miodu gryczanego jest bogactwo magnezu – warto więc posłodzić herbatę odrobiną gryczanego miodu, jeśli mamy problemy na tle nerwowym. Co więcej, ta odmiana miodu dostarczy nam także białka, witaminy C oraz żelaza – miód gryczany to świetne lekarstwo na niedokrwistość.

Codzienna dawka gryczanego miodu dodanego na przykład do kawy czy herbaty korzystnie wpłynie na cały organizm – wzmocni go, przyspieszy odnowę, zwolni proces starzenia. Naukowcy są zgodni co to tego, że miód gryczany pozytywnie oddziałuje na układ krwionośny, wzrok, słuch oraz skórę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zioła i produkty naturalne i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz