Charakterystyka zielonej herbaty

Tea in CupZielona herbata od wielu lat cieszy się bardzo dużą popularnością ze względu na swoje niezwykłe właściwości lecznicze. Decydując się jednak na zakup tej herbaty, należy wiedzieć przede wszystkim, czym się kierować w sklepie i w jaki sposób należy ją przygotowywać.

Charakterystyka zielonej herbaty
Charakterystyczną cechą zielonej herbaty jest przede wszystkim to, iż świeżo zebrane zielone listki są bardzo dobrze osuszane i podgrzane, przez co nie przechodzą procesu fermentacji, co odróżnia je znacząco od czarnej herbaty.

Jak parzyć zielone herbaty?
Proces parzenia zielonej herbaty jest niezwykle istotny, ponieważ dzięki temu napój zachowuje wszystkie swoje właściwości. Aby przygotować zieloną herbatę, najlepiej skorzystać ze specjalnego czajniczka, który należy wcześniej zagrzać gorącą wodą i wytrzeć do sucha. Jeśli chodzi o temperaturę wody, to do zaparzania należy użyć wody o temperaturze 60-90 stopni Celsjusza.

W jaki sposób określić odpowiednią temperaturę? Najlepiej odczekać około 3 minut od zagotowania się wody i zalać liście zielonej herbaty. Po około 3 minutach napój jest gotowy i można już delektować się jego smakiem. Zieloną herbatę można zaparzać nawet kilkakrotnie, jednak najlepiej używać tej sypkiej niż w torebkach.

zielona herbata / zielone herbaty

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz